Siz buralardan gitmeden önce...
Ücretsiz bültenimizi almak için lütfen e-posta adresinizi bırakın. En son fırsatlardan ilk sizi haberdar edeceğiz.
Ücretsiz bültenimizi almak için lütfen e-posta adresinizi bırakın. En son fırsatlardan ilk sizi haberdar edeceğiz.
Uzaktan çalışmanın oldukça popüler olduğu bu dönemlerde sıklıkla duyduğunuz freelancer kelimesindeki freelance ne demek? Uluslararası olarak kabul gören bu İngilizce kelime “serbest çalışma” anlamına geliyor. Freelancer kelimesi ise “serbest çalışan kişi” anlamına geliyor.
Freelancer olduğunuzda sadece evden çalışmış olmuyorsunuz. İşinizi yapabileceğiniz her yer, sizin için bir çalışma ortamı oluyor. Özellikle büyük şehirlerdeki Starbucks’larda Macbook’larını açarak havalı havalı çalıştığını düşündüğünüz kişilerin çoğu da aslında düşündüğünüz gibi çevreye hava atmıyor, remote bir şekilde uzaktan şirketlerle çalışıyor olabilir.
Freelance işler dijital dünyanın gelişmesinin ardından daha da yaygın hale geldi. İki taraf arasındaki iletişimi kolaylaşması, Freelance çalışmaların seyrini de değiştirdi. Artık yanyana gelmeden de bir çok işlem yapılabiliyor. Bu çalışma tarzına en uygun meslekler de yine çoğunlukla dijital ortamda yapılabilen işleri kapsıyor. Peki freelance iş nedir nasıl yapılır?
Ufak birtakım görevler, dijital beceriler ile sunulan dijital hizmetler, fotoğrafçılık yeteneği ve daha birçok yöntem ile internet üzerinden gerek Türk lirası gerekse döviz kazanmak mümkün. Bu para kazanma yöntemleri konusunda birtakım platformlar da gerek hizmet almak isteyen gerekse hizmetlerini pazarlamak isteyen bireylere hizmet veriyor. Peki, bu platformlar neler? Ne gibi hizmetler sağlıyorlar? İnternetten para kazanma yolları konusunda kimlerin hangi platformu seçmeleri gerekiyor?
Biz de bu yazımızda sizlere trend online çalışma yöntemi hakkında bilgiler vermeye, freelance ne demek sorusuna cevap bulmaya ve uzaktan çalışarak nasıl para kazanabileceğinizi anlatmaya çalışacağız. Bu yazımızın haricinde isterseniz “Evde otururken internet üzerinden para kazanma yöntemleri” yazımızı da okuyabilirsiniz.
Uzaktan çalışmak kulağa hoş geliyor gelmesine ama freelance yapılacak işler neler diye de merak ediyorsunuzdur mutlaka. Bu sorunun cevabı belki bu alanlarda yeteneğiniz yoksa sizi mutsuz edebilir ama freelance çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir diye oturup tarttığınızda, belki bu yeteneklerinizi geliştirmek üzerine çalışabilirsiniz. Çünkü yeni dünya düzeni artık buraya doğru kayıyor. İşte freelance yapılabilecek başlıca işler:
Bunların dışında bunlara benzer yetenekleriniz varsa o yeteneklerinize odaklı kendinize bir çok farklı freelance iş modeli yaratabilirsiniz. Bu iş modelleri aslında freelance ne demek sorunuzun cevabını da tam olarak karşılar nitelikte.
Ne yapacağınızı buldunuz diyelim, peki nasıl müşteri bulacaksınız? Bu konu işte en kritik olan konu ve freelance ne demek sorusuna en iyi cevabı bu soruda alıyorsunuz 🙂 Çünkü Türkiye’nin en iyi üniversitesinden bile mezun olmanız, çoğu zaman tek başına müşteri bulmanıza katkı sağlamayacak. Bu konuda ilk öne çıkan şey var: Portföy ve Network
Bu iki kavram sizin müşteri bulmanıza yarayacak temel şeyler. İlk olarak portföyden başlayalım. Portföy, müşteri adaylarınıza kendinizi sergilediğiniz ilk yer. “Ben buyum, bunları yapabiliyorum ve bunları yaptım” diyebilmeniz gerekiyor. Eğer tasarım üzerinde bir iş yapacaksanız mutlaka Behance’e üye olarak yaptığınız işleri sergileyebilirsiniz. Eğer yazı ve çeviri işleriyle ilgileniyorsanız yazdığınız yazıların linklerinden oluşan bir döküman ya da sunum hazırlayabilirsiniz.
Eğer “Ama benim portföyüme ekleyecek müşterim yok ki” diyor olabilirsiniz. Bu tıpkı iş ilanlarında herkesten en az 5 yıl deneyim arayan şirketler gibi bir şey. Müşterileriniz de sizden deneyim isteyecekler. Ama şansınız var ki bu deneyimi illaki gerçek bir müşteri için çıkarmış olmak zorunda değilsiniz. Örneğin seslendirme hizmeti verecekseniz, sanki bir müşteriniz varmış gibi bir demo seslendirme çalışması hazırlayıp profilinize koyabilirsiniz.
Portföy dışındaki bir diğer kritik konu da Network. Yani çevrenizin olması. Bu çevreyi önce yakın arkadaşlarınızdan edinebilirsiniz. Zaten siz gerçekten yetenekliyseniz ve ilk müşterileriniz sizden memnun kalmışsa mutlaka çevrelerine de sizi tavsiye ediyorlar. Ben bu konuda oldukça şanslı olanlardanım ki her müşterim mutlu ayrılıyor ve bir yakınına mutlaka tavsiye ediyorlar 🙂 Siz de ilk kırılımı aştıktan sonra bu seviyeye çok rahat ulaşabilirsiniz. Ama unutmayın ki ilk günden bu güven ortamı oluşmayacak.
Portföyünüzü hazırladıktan sonra oturup kaderinizi beklemeyeceksiniz tabii ki, şimdi sıra geldi portföyünüzü dağıtmaya. Bu konuda çok şanslıyız ki ülkemizde de artık Freelance çalışma platformları ortaya çıkmaya başladı. Mesela Bionluk ve Armut ‘tan kendinize Türkçe konuşabilen müşteriler bulabilirsiniz. Ama gözünüz biraz daha yurtdışından dövizle gelir elde etmekse, o zaman sizi yurtdışı platformlarına davet ediyorum. Tabii yabancı diliniz bir tık iyiyse.
Upwork dünyada 180 ülkede, freelancer olarak çalışan kişiler ile çeşitli dijital hizmetler arayan kişileri buluşturan bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Upwork, internet üzerinden para kazanmak isteyen bireyler adına aşağıdaki özellikleriyle dikkat çekiyor:
İnternetten para kazanma yolları konusunda büyük çaplı işler yapabileceğiniz en önemli uygulama veya internet sitelerinden biri olarak Toptal karşımıza çıkıyor. Toptal prensipleri gereği uzun ve zorlu eleme aşamalarından sonra, gerçekten işinde fark yaratacak donanıma ve tecrübeye sahip olan freelancer bireyleri bünyesine katıyor. Eleme aşamasının ardından da bireyler büyük projelerde yer alıyor ya da büyük ölçekli işletmelerle anlaşma sağlıyor. Toptal özelinde öne çıkan detaylar ise aşağıdaki gibi:
Yukarıda açıklamış olduğumuz freelancer kavramının tam adını kullanan Freelancer.com, freelance çalışma şeklini belirlemiş olan bireylerin, yeteneklerine ve becerilerine göre uygun kişiler veya ücretli yardıma ihtiyacı olan bireylerle bir araya gelmesini sağlıyor. Freelancer, yapılan işlerden belirli oranda komisyon kesiyor. Freelancer platformunun temel özellikleri ise şu şekilde bireylerin karşılarına çıkıyor:
En köklü freelance platformlarından biri olan ve internetten para kazanma yolları konusunda global bilinirliğe sahip olan Fiverr, birçok dijital yeteneğinizi pazarlamanıza ve satmanıza olanak sağlıyor. Gerek şirketlerle gerekse şahıslarla çalışma yapmanıza aracılık ediyor. Özellikle “dijital göçebe” olarak bilinen bireyler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Fiverr, aşağıdaki özellikleriyle karşımıza çıkıyor:
İnternetten para kazanma yolları konusunda dünya çapındaki birçok görsel içerik üreticisi Wirestock seçeneğini tercih ediyor. Yüksek kalitedeki fotoğraflar, videolar ve illüstrasyonlar paylaşarak, indirme başına veya tamamen telif haklarının satın alınması sonucunda görsel içerik üreticileri, üretmiş oldukları içeriklerden para kazanabiliyor. Wirestock hakkındaki diğer detaylar ise şu şekilde görsel içerik üreticilerinin karşılarına çıkıyor:
Shutterstock, görsel içerik üreticileri ile görsel içerik ihtiyacı olan milyonlarca bireyin bir araya gelmesine olanak sağlayan bir platformdur. İnternetten para kazanma yolları konusunda Shutterstock Katılımcı kısmı, dünya genelinde özellikle pasif gelir anlamında en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Profesyonel bir fotoğraf makinenizin olması en temel detaylardan biri iken, yayıncı olarak kazanabilmeniz adına bazı doğrulama aşamalarını geçmeniz gerekiyor. Shutterstock hakkında şu gibi detaylar para kazanma açısından öne çıkıyor:
Şimdi geldi en önemli kısma, müşterilerinizin bazıları sizden bu hizmetiniz için bir fatura kesmenizi isteyecekler. Peki bir şirketiniz yoksa ne yapacaksınız?
Freelance fatura kesme konusu son zamanlarda daha da gündeme gelmeye başladı. Çünkü karantina günlerinde dünyadaki her çalışan “evden çalışma” methoduyla yavaş yavaş tanışmaya başladı. Bunun tadını alan kişiler, her şey normale döndüğü zaman eminim ki istekleriyle, yeni bir dünya düzenine geçmemizin adımlarını atacaklar 🙂 Uzun yıllardır işlerim gereği ek olarak grafik tasarım ve web yazılımları alanında freelance çalışmalar da yapan birisi olarak size bu konuda deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Eğer fatura kesemiyorsanız ve ufak miktarlarda kazançlar elde etmek istiyorsanız yukarıda belirttiğim müşteri bulma platformları, zaten kendi içlerinde bir ödeme alma sistemine sahipler. Yani müşterileriniz o sitelere ödeme yapıyorlar ve siz işi teslim ettiğinizde para sizin hesabınıza geçiyor. Bu nedenle bu platformları kullanabilirsiniz.
Ayrıca Freelancer’lar için hazırlanan Rimuut gibi fatura kesme platformlarını da kullanabilirsiniz. Freelance iş yaparken müşterilerinize rahatlıkla fatura kesmenizi sağlayan başarılı bir servis olan Rimuut ile müşterileriniz ödemelerini faturalarını alarak kolayca sisteme yapabiliyorlar ve siz de paranızı 1–2 gün içinde alabiliyorsunuz.
Türkiye de freelance çalışmak konusunu zorlaştıran en önemli meselelerden biri de ödeme almak. Paypal gibi yurtdışından kolayca ödeme almanızı sağlayan bazı platformlar Türkiye’de hükümet kuralları nedeniyle hizmet veremediği için alternatif yollara başvurmanız gerekiyor.
Freelance çalışmalarda ödemelerinizi yukarıda bahsettiğimiz Freelancer platformlarından ya da direkt olarak banka hesabınıza alabilirsiniz. Eğer müşteriniz yurt dışındaysa “En iyi yurtdışı para transfer uygulamaları” yazımızdaki yer alan methodlarda Türkiye’ye ödeme alabilirsiniz. Ya da Rimuut üzerinden fatura keserek müşterinizden kolayca ödeme alabilirsiniz.
Umarız verdiğimiz bilgiler freelance ne demek sorunuza cevap niteliğinde olmuştur. Şimdiden hepinize iyi kazançlar diliyoruz 🙂
Ücretsiz bültenimizi almak için lütfen e-posta adresinizi bırakın. En son fırsatlardan ilk sizi haberdar edeceğiz.