Apple Pay Türkiye’de neden hala yok? Finans teknolojileri arasında, akıllı cihazlarımızla sorunsuz native entegresinden dolayı diğer teknolojilerden ayrılarak öne çıkan Apple Pay ödeme teknolojisinin adının geçtiği her an ülkemizdeki fintech meraklılarının içi biraz daha burkuluyor. Çünkü hepsinin hafızalarında tek bir soru: Apple Pay Türkiye’ye neden gelemiyor?
Temassız ödeme ve kartlı ödeme oranları konusunda Avrupa’da liderliğe oturmamıza ramak kala, yetkililerin Apple Pay konusundaki büyük suskunluğu oldukça şaşırtıyor. Geçtiğimiz günlerde nakit ödeme alışkanlığı olan ve kartlı ödemenin çoğu yerde geçerli olmadığı Almanya’da bile bankalarla anlaşmayı başaran Apple, bu hizmetini şu anda dünya çapında yüzlerce bankaya sağlayabiliyor. En son Almanya’dan önce Brezilya ve Ukrayna’ya dahi girebilmişlerdi. Hangi bankalar Apple Pay kullanıyor diye merak ediyorsanız dünya genelinde destekleyen tüm ülke ve banka listesine şuradan ulaşabilirsiniz.
Biz de Apple Pay ‘in Türkiye’ye gelmesiyle ilgili haberleri yakından takip ediyor, hatta bu konuyla ilgili yetkililerden fırsat buldukça bilgi almaya çalışıyoruz. Ve sonunda hiç ummadığımız bir yerden bilgi edinmeyi başardık ve Apple Pay’in Türkiye’ye neden gelemediğini öğrendik. Ama ondan önce Apple Pay Türkiye macerasını genişten ele almak ve detaylar vermek istiyoruz.
Apple Pay nedir?

Dünya genelinde birçok ödeme altyapısı bulunuyor. Mesela ülkemizde kendi yerli ve milli altyapımız olan Troy’u kullanmaya başladık. Ülkemizde en yaygın olanları ise zaten biliyorsunuz: Mastercard, Visa ve AMEX. Siz bir alışveriş yaptığınız sırada bilginiz önce bu kart sağlayıcılara gidiyor ve ardından bankaya ulaşıyor (Arada daha çok şey var biliyorum ama en basit haliyle bu şekilde anlatmam uygun olacaktır).
Apple Pay ise iPhone ve Apple Watch gibi cihazlarınızda yer alan NFC desteği üzerinden alışveriş esnasında temassız bir şekilde POS cihazından bilgi alıyor ve bu işlemi direkt olarak bankanızın sistemine iletiyor. Apple bu sistemden aldığı komisyon ile aslında çok ciddi bir gelir de elde ediyor.
iPhone Wallet/Cüzdan uygulaması içerisinden yönetilebilen Apple Pay’e, kart ekleme-çıkarma işlemleri de yine bu uygulama içerisinden yapılabiliyor.
Türkiye’de Apple Pay var mı?

Aslında Apple Pay Türkiye’de kullanılabiliyor ama Türkiye’deki kredi/banka kartları eklenemiyor. Yani bu ne demek? Neredeyse köşe bakkalınıza kadar gelen temassız ödeme özellikli POS cihazları sayesinde Türkiye aslında istese bugün bile Apple Pay’i kullanabilir. Cebinizdeki temassız kredi kartının verdiği sinyal ile Apple Pay’in verdiği sinyal aynı. Onun için ekstra bir cihaz gerekmiyor.
Türkiye teknoloji basınında bazı kişiler Türkiye’de Apple Pay ile ödeme yaparak bir ilki başardıklarını söylediği anlardan önce de zaten Türkiye’de Apple Pay kullanılabiliyordu. Eğer Apple Pay desteği olan bir bankada banka hesabınız ya da kredi kartınız varsa, apple pay destekleyen kartlar ile siz de kullanabilirsiniz. Apple Pay destekli banka kartları ile Türkiye’de marketlerden, köşedeki fırına kadar sayısız bir şekilde Apple Pay üzerinden ödeme gerçekleştirebilirsiniz.
Bu arada yurtdışında toplu taşımada dahi Apple Pay kullanılabiliyor. Mesela geçenlerde Ankaralıların temassız ödeme ile turnike geçişlerine başlayacağı duyuruldu. Eğer bugün Apple Pay Türkiye’de olsaydı Ankaralılar ceplerinden Ankara Kart’larını çıkarma zahmetinde dahi bulunmadan kollarındaki akıllı saatle bile turnikeden geçebileceklerdi. Hayat bu kadar kolayken neden zorlaştırıyoruz, gerçekten şaşırtıcı.
Apple Pay neden Türkiye’de yok?

Türkiye’de kullanılamamasının sebebi altyapı değil tamamen finans politikaları. Bizim gerçekleri öğrenmeden önceki gerekçe tahminimiz Apple’ın işlem başına bankalardan aldığı komisyondu. 1 kuruşun hesabını yapan sevgili bankalarımız rekabette birbirlerinden geri kalmasınlar diye büyük ihtimalle BDDK bu teknolojinin ülkeye girişine izin vermiyor diye düşünüyorduk.
Diğer bir sebep ise gizlilik olabilir. Farkındaysanız ülkemizdeki bankacılık mobil uygulamalarına yasa gereğince FaceID ya da parmak izi teknolojilerini kullanarak giriş yapmak yasaklanmıştı. Hatta kredi kartı ekstrelerimiz bile artık Gmail, Outlook gibi yurtdışı kaynaklı mail servislerinde barınan mail adreslerine gönderilmiyor. Zaten Paypal da benzer sebeplerden gitmişti.
Ama az önce de belirttiğimiz gibi Apple’ın Türkiye pazarına girmeme sebebi kesinlikle altyapı olamazdı, çünkü o konuda çok çok iyi durumdayız. Engelleyen başka şeylerin olduğu muhakkak.
Apple Pay Türkiye’ye ne zaman gelecek?

En can alıcı kısmı sona sakladık. Gördüğümüz yetkili cevabı karşısında açıkçası tekrar hayal kırıklığı yaşadık. Yani bu cevaba göre elinizdeki o süslü parlak tasarımlı kredi kartlarınız, uzun süreler boyunca cep telefonlarınıza giremeyecek gibi.
Gelen yetkili cevabı İş Bankası’ndan. Yeni kredi kartı sadakat uygulaması Maximum Mobil’i duyuran İş Bankası, müşterilerinin App Store’daki her sorusuna da cevap bırakmadan geçmiyor. Bunu fırsat bilen ve bizler gibi Apple Pay aşkıyla yanıp tutuşan birisi de İş Bankası’na mobil ödeme neden gelmiyor diye sormuş. İş Bankası ise verdiği cesur ve dürüst cevabında önce Apple’ın NFC’yi tüm geliştiricilere açmadığından yakınmış ve konuyu daha sonra Apple Pay’e bağlamış.
İşte gelen cevap:
“… Apple’ın iOS işletim sistemine sahip olan akıllı telefonlarda mobil temassız ödeme işlemini sadece Apple Pay ödeme sistemi üzerinden yapılacak şekilde kurgulaması ve adı geçen ödeme sisteminin ülkemizdeki yasal mevzuat ile uyumlu olmaması sebebi ile planlanan bir geliştirme takvimi bulunmamaktadır”
İş Bankası’nın verdiği bu detaylı cevapla birlikte anlıyoruz ki “yasal mevzuat” adı altında geçen bir engelleme, Apple Pay’in ülkemize girmesini engelliyor. Uyumlu olmaması diye belirttikleri şey ise yukarıda belirttiğimiz sebeplerden biri olabilir. Bu durum sadece Apple’ı değil, ülkemize giriş yapmak için sıra bekleyen Samsung Pay ve Google Pay gibi teknolojileri de muhakkak etkiliyor.
Merhaba sizin gibi bir bloger anı zamanda Akbank IT birimine çalışan biriside kendi blog sayfasında Apple NFC antenini diğer geliştiricilere açmadığı için Hollanda Rekabet kurulunca geçen sene AB parlementosuna şikayet edilmiş ve AB den apple yaptırım uygulanmasını bununlailgil bir yasa çıkartılmasını ve NFC antenlerinin açılmasının rakabete uygun olacağını doğrultusunda görüş bildirmiş. AB nin konu ile ilgil olarak yapacağı çalışmanın 2022 ortalarını bulacağından bahsetmiş . Ancak bende yen bir iphone 13 almış birisi olarak bu konuda bir gelişme olacağını düşünmüyorum. Cihaz benim ister aar ister açmam diyebilir ama bizde satılan cihazların teknik özelliklerinde resmi sayfada NFC olduğu belirtilmiş ve bir çok kullanıcıda benim gibi bu özelliği baz alarak ürünü almış olabilir. Bu taraftan bakılınca baskı yapılabilir ama sonuç ne olur bilinmez. 2017 model Android 7 de kalmış cihazımda bile NFC ile ödeme yapabilirken apple gibi ciddi fiyatlara alınmış cihazın yapmaması insanı gerçekten keriz yerine koymak oluyor. Sırf bu sebeple 13’ü iade edip samsunga geçebilirim. Apple çok güncellenen telefon denilirken güncelleme benimhayatımı kolaylaştırmıyor yanımda halen kredi kartı taşıyorsam ne yapayım o güncellemeyi. Apple sadece marka havası atmak için alanlarda da gerçekten gram akıl olmadığını düşünüyorum. Telefon hayatımızı kolaylaştırmayacaksa ve karşı markalar daha çok imkan veriyorsa sadece bir logo için taşımak mantıksız. Sizin verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ederim. Ülke olarak altyapı sorunumuz yok apple firmasının açgözlülüğü var belliki.
Apple Pay Ana için imza kampanyası açtık haberiniz olsun.