Ankara Antlaşması Vizesi ile Avrupa’da Çalışmak – 2023 Güncel
Son yıllarda giderek popüler hale gelen Ankara Antlaşması Vizesi‘ni mutlaka duymuş olmalısınız. Aslında hepimiz Ankara Antlaşması Vizesi (ECAA Vizesi) olarak biliyoruz ama doğrusu Ankara Antlaşması kapsamındaki iş insanı vizesidir. Çünkü bu antlaşma Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerine başlama belgesi niteliğinde bir sözleşme. 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanmış ve 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe girmiş. Detaylı bilgiyi Wikipedia‘da bulabilirsiniz.
O günden bu güne de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları antlaşma kapsamında Avrupa Birliği üyesi ülkelerde şirket kurabiliyor veya herhangi bir şirkete sermaye koyarak ortak olabiliyor. Yani aslında tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde geçerli olan bu vizeyi insanlar genellikle Birleşik Krallık (İngiltere, Galler, İskoçya, Kuzey İrlanda) ile özdeşleştirmiş durumda.
Bunun sebebi ise Birleşik Krallık hükümetinin resmi web sitesinde bu vize türünden “Turkish Businessperson Visa” adıyla gururla bahsetmesi ve başvuru işlemleriyle ilgili geniş detay vermesi. İşin özeti, her ne kadar çok bahsetmeseler de bu vize türü ile ister Almanya, ister Hollanda, isterseniz de Yunanistan kapıları bile sizlere açılıyor. Eğer “Ankara Anlaşması devam ediyor mu?” diye soruyorsanız, cevap kocaman bir: EVET! Ama “Ankara Antlaşması Uzatıldı mı?” sorunuza cevap olarak “HAYIR” diyoruz.
Çünkü Ankara Anlaşması ile Almanya’ya gitmek oldukça kolay ama Ankara Antlaşması ile İngiltere’ye gitmek artık imkansız. Bildiğiniz gibi Birleşik Krallık hükümeti Brexit kampanyası ile Avrupa Birliği‘nden geçtiğimiz yıllarda ayrıldı. Bununla birlikte Ankara Antlaşması İngiltere yükümlülükleri de Birleşik Krallık için sona erdi ve bu nedenle artık başvuruları kapattı.
“Ankara Antlaşması İngiltere bitti mi?” diye soruyorsanız İngiltere için evet bitti. Bu durumdan kaynaklı insanlar bu vizenin tamamen bittiğini düşünüyor ama vize türü henüz bitmedi. Bu içerikteki bilgilerle bir başka Avrupa Birliği üye ülkesi üzerinden Ankara Antlaşması Vizesi’ne hala başvurabilirsiniz!
Bu arada ben de 2 yıl önce Birleşik Krallık için Ankara Antlaşması Vizesi’ne Türkiye üzerinden bizzat kendim başvurdum ve vizeyi aldım. Eğer kişisel deneyim sürecimi merak ediyorsanız Medium’da yazmış olduğum içeriğe de göz atabilirsiniz.
Bu yazıda sizlere danışman tutmadan, vizeye nasıl başvuracağınızdan ve diğer bilmeniz gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. Dilerseniz kendinize bir danışman tutarak da vize başvurusu yapabilirsiniz.
Eğer sorularınız olursa lütfen yorum bölümünde sormanızı rica ediyorum. Böylelikle sizin merak ettiğinizi merak edenlerin aklındaki soruları da netleştirmiş olabiliriz.
İngiltere'de yaşayanlar olarak paradan tasarruf etmenin en iyi yollarını keşfedin. Bütçeleme ipuçlarından bilinçli alışveriş stratejilerine kadar Birleşik Krallık'ta bugün tasarruf etmeye başlayın!
İçindekiler
Ankara Antlaşması Nedir?
Biz bu satırları yazarken, ekonomimiz çöküş hızına kaldığı yerden devam ediyor. Siz bu satırları okurken de büyük ihtimal döviz bambaşka rakamlara ulaşmış olacak. An itibariyle 1 Euro 18.38 TL.
Bu denli kararsızlık sürerken, gençliğini bu rakamları takip etmek zorunda kalarak hayatta kalma ve gelecek kurma mücadelesiyle boğuşan bizler de çeşitli alternatifler peşinde koşuyoruz. Bu alternatiflerin şu anda en mantıklı olanlarından biri de kuşkusuz Ankara Antlaşması (ECAA) vizesidir.
Bu vize ile Avrupa’da herhangi bir şirketin size sponsor olmasını beklemeden, direkt olarak çalışma izni alabilirsiniz. Bunun için vizeye bir iş planı ile başvurmanız, çalışma iznini aldıktan sonra şirket kurmanız ve bu şirketiniz üzerinden başka şirketlere sözleşmeli (contractor) olarak hizmet vermeniz gerekiyor. Çünkü süreç boyunca tıpkı bir işletme gibi farklı şirketlere/şahıslara hizmet verip fatura kesmiş olmanız beklenir. Bu vize size herhangi bir şirkette maaşlı ve sigortalı olarak çalışma hakkı vermiyor. Oraya gittiğinizde kendi işinizi yapmak zorundasınız.
Eğer bir start-up projeniz ya da mevcutta Türkiye’de aktif işleyen bir şirketiniz varsa zaten sizler birer iş insanısınız, bu projeyi direkt olarak başvurunuzda sunabilir ve Ankara Antlaşması Vizesi ile işinizi Avrupa Birliği üye ülkelerinden birine birkaç ay içinde taşıyabilirsiniz. Bu vize tipi aynı zamanda Avrupa’daki bir şirkete ortak olunarak da alınabilmektedir.
Ankara Antlaşması hangi ülkelerde geçerli?
Ankara Antlaşması Vizesi aslında teorik olarak tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeleri kapsıyor (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan).
Fakat uzun yıllar boyunca Ankara Antlaşması Vizesi için en popüler ülke Birleşik Krallık olmuştur. Brexit’ten sonra Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrılınca başvurular çoğunlukla Hollanda ve Almanya‘ya kaymış durumda. Sayıları az da olsa diğer ülkelerde de hatrı sayılır oranda bu vize türüyle yerleşen kişiler var.
Want to save money on your next online purchase? BudgetFitter has a great deal and discount codes for hundreds of brands. We have something for every budget, so start browsing today!
Ankara Antlaşması’na kimler başvurabilir?
Yukarıda da belirttiğim gibi öncelikle bu vizeye hazır olup olmadığınızdan emin olmanız gerekiyor. Eğer Avrupa’da şirket kurup, 1 yıl içerisinde gelir elde edeceğinizi düşünüyorsanız bu işe girişmenizi tavsiye ediyorum. Bu vize Türkiye’den kaçıp Avrupa’da dayınızın yanında çalışabilme vizesi değil. Eğer bu şekilde kaçak olarak çalıştığınız tespit edilirse haklarınız elinizden alınabilir ve hatta deport yiyerek Avrupa Birliği‘ne girişiniz yasaklanabilir.
Genellikle berberler, aşçılar, temizlikçiler, bakıcılar, öğretmenler, eğitmenler, işletmeciler, danışmanlar, mühendisler, yazılımcılar ve tasarımcılar bu vize türü için oldukça uygun kişiler.
Ankara Antlaşması kapsamındaki bu vizeye başvurduğunuzda Avrupa’da kendi işinizi yapmayı taahhüt edersiniz. Yani başvuru belgelerinizde, vize memurlarını belirlediğiniz işi yapabileceğinize ikna etmeniz gerekiyor. Başlangıç için İngilizce ya da o ülkenin yerel dilini bilme zorunluluğunuz yok ama dil bilmeden işinizi yürütebileceğinizden emin olmanız lazım, sadece Türkçe bilenlerle çalışırım diye düşünürseniz ret yiyebilirsiniz. Eğer o ülkenin dilini az çok biliyorsanız, bu başvurunuza olumlu etki edecektir.
Ayrıca yanınızda eşiniz ve çocuklarınızı da götürebiliyorsunuz. Üstelik onlar istedikleri işe girip çalışma hakkına da sahip oluyorlar. Çocuklarınız da devlet okullarında dahi eğitim alabiliyorlar. Bunun dışında devletin sağlık imkanlarından da faydalanabiliyorsunuz.
Başvuru için sizden beklenenler;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşının üzerinde olmak
- Kendi şirketinizi kuracak kadar bilgi ve yetkinliğe sahip olmak (mezuniyet belgeleri, sertifikalar, benzer kollardaki sigortalı iş deneyim geçmişiniz vs…)
- Şirketi finanse edebilecek sermayeye sahip olmak (bu rakam kuracağınız işe göre değişebilir, yazının devamında bilgi vereceğim)
- İşi yapabileceğinizi ispatlayan bir iş planı (Business Plan) hazırlamak
Yukarıdaki şartlara uygunsanız, başvurularınızı Avrupa ya da Türkiye ‘deki vize başvuru merkezlerinden ücretli/ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Ben kendi başvurumda herhangi bir avukat ya da danışman ile çalışmadım. Başvuru için biriyle çalışmanıza gerek yok, ama belgeleri hazırlayamayacağınızı düşünüyorsanız elbette bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Ankara Anlaşması için ne kadar para lazım?
Tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinin şartlarını tek tek incelemedim, ama “Ankara Anlaşması vize ücreti ne kadar?” diye soracak olursanız söyleyeyim; Ankara Antlaşması Vizesi’ne başvurmak genellikle ücretsiz. Eğer bir danışman tutmazsanız genellikle başvurunuzu ücretsiz tamamlayabilirsiniz.
Vizeye başvururken banka hesabınızda para göstermeniz ve bu parayı nereden kazandığınızı kanıtlamanızı isteyeceklerdir. Eğer arabanızı/evinizi sattıysanız satış belgesini, maaşınızı biriktirdiyseniz bordrolarınızı, altın bozdurduysanız da bunların faturalarını göstermeniz gerekir.
Ayrıca iş planınızda yapacağınızı belirttiğiniz işe yatırmayı taahhüt ettiğiniz sermaye miktarını da hesabınızda bulundurmanız gerekiyor. Yani hesabınızdaki para toplam en az 6 aylık yaşam masrafı ve sermaye miktarı olursa pek bir sorun çıkmayacaktır. Net bir rakam vermem doğru olmayacağından, bu konuda bir uzmana danışmanızda fayda var.
Ankara Antlaşması ile Avrupa vatandaşı olabilir miyim?
Ankara Antlaşması Vizesi onayınız geldikten sonra kayıt işlemleri için Avrupa’da başvurduğunuz ülkeye gidip yerleşmeniz adına size 3 ay zaman verilir. Bu süre içerisinde 1 yıllık oturum izni ile ülkede kalmanıza ve şirket kurmanıza yarayan belgeleri toparlar ve oturum izniniz için gerekli işlemleri halledersiniz.
1 yılın sonunda yapacağınız uzatma başvurusunda kurduğunuz şirket 1 yıl içinde ne yapmış, ne kadar vergi vermiş diye incelemeye sokulur ve ardından ortalama bir 3 yıllık uzatma daha alırsınız. Bu şekilde oturum izninizi yıllarca uzatabilirsiniz. Tabi bir yere kadar…
Eğer tüm bu aşamaları geçerek şirketinizi en az 5 yıl boyunca (bu rakam başvurduğunuz ülkenin şartlarına göre değişebilir) ayakta tutabilirseniz, sınırsız oturuma başvuru yapabilirsiniz. Hızınızı alamayıp 6. yıla ulaştığınızda da (bu da yine ülkesine göre değişebilir) artık vatandaşlığa kabul ediliyor ve pasaportunuzu alıp çifte vatandaş olabiliyorsunuz.
Ankara Antlaşması başvurusu nasıl yapılır?
Artık hazırsak başlayalım. Bu vizeye başvurmak, klasik bir turistik vizeye başvurmaktan çok farklı değil. Aynı süreçler işleniyor, sadece başvuru belgeleri biraz daha farklı.
İşlemler için referans alacağımız web sitesi kesinlikle devletlerin resmi web adresleri olmalıdır. Çünkü kötü niyetli web sitelerine denk gelme ihtimaliniz yüksek. Dolandırılmamak adına sadece resmi kaynakları takip etmenizi, eğer bir danışman bulduysanız da geçmişini araştırmanızı tavsiye ediyorum. Ne yazık ki çok sayıda bu noktada para kaptıran insanların olduğunu görüyorum. Kaybettiğiniz para bir yana, başvurunuzu da bilinçsiz kişilerle yaparak riske atıyorsunuz.
Danışmansız başvuruyorsanız, Youtube’da bu konuda çok sayıda video bulunuyor. O videolardan yardım alarak da başvurunuzu kendiniz yapabilirsiniz.
Başvurunuzda sunmanız beklenen belgeler genellikle şunlardır:
- İş Planı // Business Plan (Başvurunun en önemli kısmı burası, yapacağınız işle ilgili detaylı bir iş planı sunmanız gerekiyor. Nasıl hazırlayacağınızdan bahsedeceğim.)
- Niyet Mektubu // Cover Letter (Konsolosluğa hitaben bu vizeye başvurma motivasyonunuzu anlatan İngilizce bir yazı)
- Yeni ve eski tüm pasaportlarınız (Sisteme yükleme yaparken eski vizelerinizi ve pasaportlarınızı da taratıp yüklerseniz, başvuruya onları götürmenize gerek kalmaz. Benim eski pasaportlarımı başvuru aşamasında geri iade ettiler.)
- Çalışma durumunuzu gösteren evraklar (Eğer şirket sahibi/ortağıysanız): İmza Sirküleri, Faaliyet Belgesi, Vergi Levhası, Sicil Gazetesi Kaydı, 6 Aylık Şirket Banka Hesabı Dökümü, Vergi Beyannameleriniz — Bordrolu Çalışansanız: Çalıştığınız şirkete ait İmza Sirküleri, Faaliyet Belgesi, Vergi Levhası, İşe Giriş Bildirgesi, Maaş Bordrosu, SSK Hizmet Dökümü, çalıştığınız şirketten mesleğinizin ve iş başlangıç tarihinizin yer aldığı antetli bir yazı)
- SGK hizmet dökümünüz (Bağkur ya da SSK)
- Adli Sicil Kaydınız (E-Devlet’te İngilizce olarak veriliyor)
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (E-Devlet’ten alabilirsiniz)
- İkametgah Belgesi (E-Devlet’ten alabilirsiniz)
- Eğitiminizle ilgili belgeler (Diplomalar, sertifikalar, kurs belgeleri + varsa dil kursu belgeniz, sınav sonucunuz)
- Yapmayı planladığınız işi destekleyecek belgeler + Bu aşamada elinize ne belge geçerse koyabilirsiniz, çekinmeyin 🙂 (Önceki çalışmalarınız, iş deneyiminiz, CV’niz, potansiyel müşteri mektupları, önceden çalıştığınız müşterilerden aldığınız sizi öven mesajlar/mailler… )
- Avrupa’da yaşayacağınız bölgelerle ilgili araştırmalar (Örneğin Amsterdam’da yaşamayı planlıyorsanız oradaki evlerin kiralarını gösteren web sitelerinden ekran görüntüleri vs..)
- Yapacağınız işe ait ofis araştırmaları (Eğer freelance olarak evden çalışacaksanız Sanal Ofis fiyat araştırmalarınız; eğer gerçek bir ofiste yer alacaksanız da buna ait fiyat araştırmalarınızın ekran görüntüleri)
- Son 6 aylık banka hesap dökümünüz ve banka imza sirküleri (Aynı zamanda şirket sermayenizi de burda göstermeniz beklenir. O nedenle burada iş planınızda şirket kurmak için gösterdiğiniz maliyetin dışında bir de Avrupa’da 3–6 ay hiç iş yapamadan bile yaşayabileceğiniz paranın olduğundan da emin olmanız lazım.)
- Varsa, şahsınıza ait ev ve arabaları gösteren belgeler de maddi konuda sizi güçlü gösterir.
- Varsa, ek gelirlerinizi gösteren belgeler (Kira kontratı vs.)
- Varsa, askerliğinizi tamamladığınızı kanıtlayan belgeler
Türkçe içeriği olan belgelerinizi muhakkak İngilizce’ye çevirmeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Tüm secerenizi dökmeyi başardıysanız bu belgelerle başvurunuza gidebilirsiniz. Başvurular çoğu ülke için genellikle önce online ortamda oluyor, daha sonra randevu alarak başvuru merkezine gidiyorsunuz.
Türkiye’den yapılan başvuruların sonuçlanması ortalama 12 hafta sürse de, bazı kişiler çok daha kısa sürelerde ya da tam tersi 6 aydan fazla sürelerde beklediklerini de söylüyorlar. Bu konu biraz başvurunuzun inandırıcılığı ile de doğru orantılı gibi görünüyor. Her vizede olduğu gibi bu vize türünde de ret yemek mümkün. Yani başvuruların tamamı kabul edilmiyor.
Ankara Antlaşması için İş Planı (Business Plan) nasıl hazırlarım?
Google’a “ ankara antlaşması iş planı örneği” yazdınız ve karşınıza hiç bir şey çıkmadı. Evet doğrudur, çünkü bu iş planları kişiye özel hazırlanıyor ve kişilerin en özel bilgileri bu planda yer alıyor. O nedenle kimse kendi hazırladığı planı internet ortamına direkt olarak koymak istemiyor.
Bir de unutmamanız gerekir ki planlarınızın sistemde taratıldığına dair bir şehir efsanesi var. Yani belgeleriniz önceki başvuruların planlarıyla karşılaştırılıyor. Eğer bir başkasının planını tamamen kopyalayıp, sadece ufak tefek yerleri değiştirmişseniz, bu vize için pek şansınız yok. O nedenle özgün bir plan hazırlamak için yola koyulmalısınız.
Planınız İngilizce olmalı ve ortalama 30 sayfa olması idealdir. Daha fazla şey göstermek isterseniz, istediğiniz kadar uzun hazırlayabilirsiniz. Ben de kendi planımı size direkt olarak veremesem de, içine koyduğum başlıkları belirtmek isterim.
İşte benim planımdaki İngilizce başlıklar:
- Executive Summary
- Personal Statement
- Business Summary
- Service Summary
- Service List
- Service Fee Strategy
- Target Market Segment
- Start-up Summary
- Business Expenses
- Market Analysis
- Business Strategy & Implementation
- SWOT Analysis
- Financial Plan
- Projected Monthly Figures of Expenses
- Projected Yearly Figures of Expenses
- Cash Flow Forecast
Siz de bu terimleri araştırarak planınızın içini doldurabilirsiniz. İşte tüm hepsi bu kadar 🙂
Bu arada eğer Avrupa’ya bir seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız, gitmeden önce mutlaka Kuponigo‘daki Seyahat Fırsatları bölümüne göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Ek olarak Kuponigo‘nun İngilizce versiyonuna da göz atabilirsiniz.
Bana sorularınızı mutlaka aşağıdaki yorum bölümünden sormanızı rica ediyorum. Böylelikle sorduğunuz sorunun cevabını merak eden diğer adaylara da yardımcı olmuş olabiliriz. Lütfen iş planımın orjinalini talep etmeyiniz.
Kuponigo by BudgetFitter Türkiye’de bireylerin sevdikleri şeylere daha az harcama yapmalarına ve daha fazla para biriktirmelerine yardımcı olarak daha fazla tasarruf etmelerini sağlıyor. Sizler için özel oluşturulan indirim kodları ve güncel kampanyalara sitemizden erişebileceğiniz gibi, bizi ayrıca Google Haberler'de takip edebilir ve Kuponigo E-Posta İndirim Bülteni'ne abone olabilirsiniz.
5 Yorum
Yanıtlayın
Öne Çıkan Markalar ❤️
Alışverişten Önce Kuponigo İndirim Kodlarına Göz Atın
Geçerli İndirim Kodları
Bir indirim kodunun süresi dolduğunda, onu mümkün olan en kısa sürede güncelleriz.
Özel İndirim Kodları
Sevdiğiniz markalarla anlaşarak size özel indirim kodları sunmak bizim için zevktir.
Temiz UI/UX Tasarımı
Hayatınızı kolaylaştırmak için en erişilebilir indirim kodu sitesi olmaya çalışıyoruz.
Bu anlaşma bitmedi mi ya yalan yanlış bilgi vermeyin
Bence siz kaynağınızı yenilemelisiniz, çünkü biten bir şey yok. Umarım yazımı doğru bir şekilde okuyup tekrar yorumlarsınız.
Yazı için teşekkürler. Alternatif olarak freelance iş yapanlara özel vize veren ülkeler de bulunuyor. Şu an yaklaşık 46 ülke var. Yurt dışında çalışmak yaşamak için başka yolları da deneyimleyebilirsiniz.
belçika için düşünüyorum ama bir danışman işleri kolaylaştırır mı? çünkü bu şekilde giden birilerine danışmanlık yapıldıysa artı/eksi etkisi olur mu?
Aslında diğer vize tiplerinde olduğu gibi bu vizede de danışmanın çok bir etkisinin olduğunu düşünmüyorum. Onlar sadece başvurunuzu doğru yapmanıza ve böylelikle olumlu sonuç almanıza etki edebilirler. Vize memurunun kararını etkileyeceğini sanmıyorum, ama bilemeyiz. Memurun o günkü ruh haline göre de değişebilir 🙂